Tuin en bosgebied

Het bij het landgoed behorende bos is circa 3,8 ha groot (80 m breed en 475 m lang) en is de ecologische verbindingszone tussen het Jagersbos en het Oostervaartbos.

Het bosgebied grenst met de lange zijde in het zuiden aan de Binnenhavenweg.

Bloemen en planten

Voor het woonhuis bevinden zich de rozenperken en twee boomgaarden. In de rozentuinen staan in symmetrische vakken allerlei soorten rozen. In de boomgaarden staan historische hoogstam fruitbomen zoals appels, peren, pruimen en kersen.

 

Daarnaast allerlei soorten bessen, frambozen en bramen. In grote plant vakken staan de aardbeien, rabarber en allerlei groenten. Deze tuin fungeert als moestuin. Tevens zijn er twee grote plantvakken met een grote kas voor het opkweken van producten tevens is er een apart vak met kruiden.

 

Naast de aardbeien en groenten vakken zijn er ook diverse grote plant vakken met pioenrozen, lelietjes van dalen, hortensia’s, hypericum en wilde bloemen voor de bijen.

Dieren

De bosstrook wordt veel gebruikt door reeën en vossen.

Op bepaalde plaatsen zijn takkenbergen aangebracht waar zich allerlei beesten ophouden zoals de hermelijn, de marter en muizen.

Doordat het bosgebied zo gevarieerd is, komen er veel vogels voor zoals spechten, kraaien, eksters, uilen, boomklevers en -kruipers, mezen en vinken en de buizerd.

 

Door het bos loopt een ruiterpad en een fietscrosspad en kunnen wandelaars hun hart ophalen.

In het bos bevindt zich overigens een grote poel. Hier wordt een natuurlijk milieu nagestreefd met allerlei waterplanten en waterdieren.

 

De tuin van het landgoed en de bosstrook gaan naadloos in elkaar over en vormen een natuurlijk geheel.

 

Bijen

Achter in de tuin staat de bijenstal. Hier staan de bijen kasten. De bijen leveren de honing en dragen zorg voor de bestuiving.

 

Kippen

Achter het logeerhuis (Groene Velden 189-191) staat het kippenhok met kippen en één konijn. De kippen zijn Barnevelders en zorgen voor de eieren.